Cum sa alegem televizorul potrivit in 2018

Cum sa alegem televizorul potrivit in 2018

LedTV ,SmartTV, HD, FullHD, UltraHD,4K , OLED sunt cativa termeni tehnici care caracterizeaza televizoarele din perioada actuala, dar totodata creaza anumite confuzii pentru unii care isi doresc sa-si achizitioneze un nou televizor.

Cateva lamuriri:

Ce este un LedTV?

Un televizor al carei imagine are la baza diode emitatoare de lumina(Led-uri) care ilumineaza cristalele lichide. Aceasta tehnologie se regaseste si pe SmartTv-uri, laptopuri, monitoare etc. fiind predominanta in prezent. Multi le denumesc in mod gresit plasme, insa acestea au la baza o tehnologie apusa de ceva timp.

Ce este un Smart TV?

SmartTv-ul este un LedTv cu internet. Daca detaliem putin, pe langa functiile obisnuite ale unui televizor, acesta poate fi conectat la internet, ruland cu ajutorul sistemului de operare din dotare diferite aplicatii online: audio-video, social media etc.

Ce reprezinta HD, FullHD, UltraHD,4K ?

Display-urile televizoarelor sunt formate din puncte, pe verticala si pe orizontala, numite pixeli. Cu cat au mai multi pixeli cu atat imaginea redata este mai clara, bineinteles cu conditia ca aceasta sa fie furnizata pe masura:

1280 x 720 HD
1366 x 768 HD- standard 1080i
1920 x 1080 fullHD- standard 1080p
3,840×2,160 ultraHD
4,096×2,160 4K

Ce este OLED ? 

Oled-ul este o tehnologie noua superioara Led-ului si care este prezenta in general pe televizoarele cu diagonala de peste 100 cm. Calitatea imaginii este mai buna, dar si preturile sunt mai ridicate.

Daca ne-am familiarizat cu acesti termeni va trebui sa urmarim alte aspecte pentru achizitionarea unui tv:

1.Sa fie capabil sa redea imagine digitala

Majoritatea sunt dotate cu acest standard, dar mai sunt si unele cazuri care redau doar imagine analogica. Calitatea va fi mult mai precara atat datorita transmisiei dar si redarii televizorului.

2.LedTv sau SmartTV ?

Optati pentru Smart Tv numai daca doriti si intentionati sa accesati internetul pe televizor sau daca sesizati o diferenta nesemnificativa de pret intre cele doua. Daca nu va intereseaza aspectul mentionat anterior si sunteti limitati cu banii, un simplu LedTv este suficient.

3.Diagonala televizorului

Daca optam pentru un televizor sub 80 cm, atunci standardul HD este suficient. Diferenta fata de cel FullHD este insesizabila iar daca dorim sa nu cheltuim prea mult, atunci este o alegere buna. In schimb, daca distanta privitorului este undeva intre 2,5-3 m, atunci este recomandat un televizor cu diagonala de 80 cm. Si in acest caz imaginea tv va fi redata destul de bine in format HD. Insa, daca rulati imagini video de pe alte dispozitive (calculator, playstation) care transmit imagini fullHD, atunci se vor sesiza diferente.Nu cadeti in plasa de a va pricopsi cu un televizor mare (diagonala de 125 -165 cm) pentru o camera mica pentru ca imaginea de la TV o veti vedea pixelata, intrucat de regula transmisia televiziunilor este in format SD si maxim in HD.
UltraHD si 4K se justifica numai la diagonale mari de peste 100-120 cm, amplasate intr-o camera care permite privirea de la o distanta adecvata. Ele sunt pe deplin valorificate daca si transmisia pe care o primesc este una pe masura. Aceasta o pot primi de la surse cum ar fi:computer, BluRay etc. si mai putin de la transmisiunile tv prin cablu ori satelit.

4.Calitatea imaginii-factori de care trebuie tinut cont

a)Densitatea pixelilor- dand nastere la formatul HD, FullHD, ultraHD sau 4K, aspect pe care l-am dezvoltat anterior.
b)Valorile contrastului, luminozitatii si a culorilor
c)Claritatea imaginii privita din lateral-este o problema comuna a televizoarelor moderne, care la unele poate fi mai accentuata. Un avantaj al achizitionarii online este ca puteti verifica televizorul acasa (unde nu sunteti indusi in eroare de lumina din showroom) iar daca acesta nu corespunde, atunci aveti termen legal sa-l returnati. Un aspect important este si magazinul de unde-l achizitionati, sa fie unul de incredere pentru a nu fi probleme cu returnarea produselor.
Exemple de magazine de incredere unde poti prinde oferte in aceasta perioada !
d)Tehnologia panoului- LCD, LED, AMOLED

   eMAG

5.Firma producatoare

Este un aspect important mai ales pentru televizoarele cu diagonala mare.  Daca alegeti o firma consacrata puteti ajunge la o imagine apropape de cea dorita deoarece de regula acestia investesc cel mai mult in tehnologie.

 

6.Conectivitatea

Este indicat sa fie prezente porturile USB , HDMI, slot CI plus,  intrare video si iesire audio atat analogica cat si digitala. De preferat este ca acestea sa fie dispuse in partea laterala si nu in partea din spate a televizorului deoarece pot fi probleme atunci cand apropiati device-ul prea mult de perete.

7.Sunetul

Datorita designului cat mai compact, spatiul pentru difuzoare devine neincapator, astfel ca sunetul este neglijat si chiar deranjant la unele televizoare.. Este bine de luat in seama si acest aspect deoarece puteti fi nevoiti sa cheltuiti suplimentar pe un set de boxe.

8.Alte functii

Poate doriti sa inregistrati pe dispozitive externe anumite emisiuni, atunci trebuie sa verificati daca este prezenta aceasta functie.

Concluzie-Cum sa alegem televizorul potrivit in 2018

Sper ca aceste mici reguli sa va lamureasca intr-o oarecare masura, si sa nu uitam aspectul ca banii joaca un rol extrem de important in luarea deciziei. Dar daca ii cheltuim, s-o facem responsabil !

08.02.2018 Sorin C.

 

Related posts

Leave a Comment