HDD sau SSD ?

HDD sau SSD ?

Au ajuns HDD-urile la capat de drum ? SSD-ul reprezinta viitorul unitatilor de stocare pentru P.C. ? Scopul acestui articol este de a raspunde la aceste intrebari scotand in evidenta avantajele si dezavantajele celor doua unitati de stocare.

hdd1     vs   ssd1

1.HDD-ul  (Hard Disk Driver) a fost introdus inca din anii 50 si se regaseste si astazi in majoritatea computerelor.Foloseste  ca mediu de stocare discuri actionate de un motor electric.

AVANTAJE HDD :
-capacitatea mare de stocare a datelor
-preturile sunt in scadere

DEZAVANTAJE HDD:
-sensibilitate la socuri, intrucat dispune de parti mecanice
-prezinta un usor zgomot(carait) .
-viteza ramane limitata datorita bratului mobil
-intrucat exista parti mecanice, nu se poate calcula sau estima durata de viata. Totusi , cu anumite programe putem detecta badurile, iar daca acestea exista trebuie sa actionam de urgenta prin salvarea datelor pe alte unitati de stocare si obligatoriu inlocuirea HDD-ului cu pricina.

2.SSD-ul (Solid State Driver) -reprezinta noua tehnologie ( fabricat initial pentru armata americana) are ca mediu de stocare chipurile NAND Flash si sunt mai rapide deoarece  dispun  de procesor.De recomandat sunt  SSD-urile cu NAND Flash sincron(are mai multe cicluri de scriere fata de Flash asincron).

ssd1

AVANTAJE SSD
-viteza mare de transfer ( 600 mb/s, viteza care a atins limita SATA3), chiar de sute de ori mai mare decat un HDD deoarece dispune de procesor,  fiind sesizata  la incarcarea sistemului de operare, la deschiderea aplicatiilor complexe precum si in jocuri.Totusi pentru a dispune de aceasta viteza placa de baza trebuie sa suporte tehnologia  SATA 3.
-este rezistent la socuri, aceasta fiind datorata si faptului ca nu exista in componenta sa parti mobile.Foarte util pentru laptopuri.
-are o durata mai mare de viata, insa aceasta poate fi scurtata semnificativ daca este supus opririlor bruste de curent.
-este silentios.
– nu se incinge.
-consuma mai putina energie,  prelungind durata bateriei unui laptop cu aproape 30 de minute.
-puteti estima durata de viata cu ajutorul unor programe.

DEZAVANTAJE SSD
-pretul inca ridicat pe GB
-este sensibil la opririle bruste de curent.
-au un numar limitat de ore , dar in conditii de folosire normala este apropate imposbil de atins aceasta limita.

  RECOMANDARI pentru P.C.-urile dotate cu SSD-uri
-evitati functia RESET
-nu opriti brusc calculatorul
-daca penele de curent sunt frecvente achizitionati un UPS
-nu-l  ocupatii in totalitate ci lasati cel putin din spatiul acestuia  10% liber.
-nu folositi defragmentarea deoarece nu este cazul putand afecta durata de viata

CONCLUZII:
Concret, SSD-ul este mult mai rapid la  pornirea sistemului de operare , se incarca mai repede aplicatiile si  jocurile.
Daca alegeti raportul spatiu de stocare/GB achizitionati HDD
Daca alegeti  performanta achizitionati SSD
Se pot folosi in  paralel cele doua unitati de stocare.In acest caz sistemul de operare impreuna cu programele de baza   trebuiesc instalate  pe SSD.

Odata cu cresterea capacitatii de stocare a SSD-urilor proportionala cu scaderea preturilor,  este foarte probabil ca HDD-urile sa inceapa sa dispara treptat intrucat si-au cam atins limitele maxime, cel mai mare rival al lor nefiind SSD-urile ci legile fizice.

SORIN C.

Related posts

2 Thoughts to “HDD sau SSD ?”

  1. […] 5.Rapiditatea Linux-ul se este mai rapid pe calculatoarele mai vechi care au sub 2 Gb RAM, dar aici pot exista probleme cu driverele. In schimb Windows-ul este devorator de resurse, intotdeauna i-a placut aspectul asta, dar pe un calculator cu cel putin 2 Gb RAM si un procesor chiar dual core se comporta bine (ex. Win 7, 8 10). Este adevarat ca dupa o anumita perioada de folosiri intense, de regula Windows-ul pierde din viteza aspect care poate fi corectat prin softuri. In ceea ce priveste viteza de incarcare a sistemului de operare, Windows-ul se comporta mai bine iar Linux-ul puncteaza la capitolul Shut down (se inchide mai repede). Daca folosim SSD-ul ca unitate de stocare, aceste diferente sunt insesizabile, viteza de bootare  crescand semnificativ. Despre SSD-uri intalniti un articol aici. […]

  2. […] ajuta la cresterea vitezei. Referitor la comparatia acestora cu  HDD-urile intalniti un articol aici. Incet si sigur SSD-urile au inceput sa fie introduse si pe laptopuri, iar in scurt timp […]

Leave a Comment