Distanta optima fata de televizor

Distanta optima fata de televizor

La achizitionarea unui televizor, multe persoane opteaza catre o diagonala cat mai mare , fara a lua in considerare aspectul ca isi pot afecta ochii. Unii motiveaza faptul ca au vederea precara iar televizorul trebuie sa fie cat mai mare. In aceasta situatie, solutia este vizita la medic sau optometrist, dupa caz, pentru corectarea deficientei de vedere si apoi pozitionarea televizorului la o distanta cat mai buna.

Cand ne referim la distanta optima pe care trebuie sa o respectam atunci cand privim la televizor, trebuie sa avem in vedere mai multi factori:

-1.tipul televizorului.
-2.dimensiunile, respectiv diagonala televizorului
-3.setarile televizorului
-4.timpul focusarii asupra televizorului

1.TIPUL TELEVIZORULUI

La momentul actual se comercializeaza cu preponderenta televizoarele cu tehnologie led, indiferent ca sunt simple LED TV-uri sau SMART TV-uri. Acestea au un contrastul destul de puternic iar culorile foarte nuntate datorita diodelor care lumineaza cristalele lichide. Nu exista dovezi ca ar dauna ochilor,efectele negative si starile de oboseala pot aparea atunci cand distanta fata de televizor este neadecvata .

2.DIAGONALA TELEVIZORULUI

Diferite autoritati in domeniu au publicat si specificat distante optime fata de televizor insa parerile sunt controversate.
Este clar, distata va trebui sa cresca direct proportional cu diagonala televizorului , si nu pot fi stabilite niste standarde fixe intrucat fiecare persoana poate percepe diferit confortul sau disconfortul la nivelul ochilor. In niciun caz nu trebuie privit un televizor cu diagonala  de peste 100 cm de la mai putin de  2 metri, ca pe langa faptul ca vor obosii ochii cat mai repede, vom fi nevoiti sa miscam si capul 😆 . O alta problema, in cazul in care privim de aproape este aceea ca imaginea nu va mai fi clara, facandu-se vizibili pixelii, mai ales daca transmisia este SD.

3.SETARILE TELEVIZORULUI

Distanta pozitionarii fata de televizor devine tot mai variabila , intrucat producatorii de televizoarele, in special la cele brand, au implementat caracteristici superioare a imaginii rezultand un contrast mai puternic (ex. Mega contrast la Samsung) sau culori foarte nuantate care obosesc ochiul, astfel ca in cazul setarii acestora la capacitate maxima, se recomanda marirea distantei.

4.TIMPUL  FOCUSARII ASUPRA TELEVIZORULUI

Daca luam exemplul unui televizor de bucatarie, aici este clar ca daca dimensiunea acestuia  ar fi  prea mare nu ar afecta in vreo masura. Asta deoarece aici se desfasoara de regula alte activitati nefiind focusati timp indelungat pe ecranul televizorului.

Daca am cumparat un televizor cu diagonala mare si acesta deranjeaza in mod evident ochii, iar camera nu ne permite sa marim distanta, ar ramane urmatoarele solutii:

-setarea acestuia in asa fel incat contrastul si culorile sa fie cat mai scazute, la limita unei imagini decente.
-folosirea ochelarilor de protectie in cazul in care privim in mod indelungat la televizor.
-pozitionarea putin in lateral, inclinarea televizorului stana/dreapta intrucat in acest caz in cazul LCD/LED se pierde din contrast, luminozitate si culoare.

 

Related posts

Leave a Comment