Avantajele laptopurilor cu SSD

Avantajele laptopurilor cu SSD

SSD-urile (Solid State Drive) sunt dispozitive care stocheaza datele in chipuri fiind dotate cu  procesoare ce ajuta la cresterea vitezei. Referitor la comparatia acestora cu  HDD-urile intalniti un articol aici. Incet si sigur SSD-urile au inceput sa fie introduse si pe laptopuri, iar in scurt timp majoritatea laptopurilor vor fi dotate cu aceste unitati de stocare.In prezent, in ceea ce priveste comercializarea celor doua tipuri de dispozitive, raportul este aproape egal .Pretul inca ridicat pe Gb al SSD-urilor face in asa fel incat sa prelungeasca  „agonia” HDD-urilor. Este clar asupra faptului ca suntem in perioada de tranzitie a unitatilor de stocare.

Raportandu-le la un laptop, SSD-urile prezinta avantaje particulare in comparatie cu calculatoarele desktop:

-sunt rezistente la socuri, gratie faptului ca nu exista in componenta sa parti mobile.Sunt foarte utile pentru laptopuri intrucat acestea sunt frecvent mutate dintr-un loc in altul, iar uneori socul se realizeaza in timp ce functioneaza.
-au o durata  mare de viata, insa de regula aceasta poate fi scurtata semnificativ daca sunt supuse opririlor bruste de curent. SSD-urile aflate pe laptopuri  nu sunt afectate de opririle bruste de curent chiar daca laptopul este alimentat la reteaua electrica in acel moment,  intrucat in acesta situatie „comanda” este preluata de acumulator.
-consuma mai putina energie,  prelungind durata bateriei unui laptop cu aproape 30 de minute in comparatie cu un HDD.
– nu se incing, un aspect important pentru laptop mai ales  datorita densitatii mari de componente existente. Mentinerea unei temperaturi corespunzatoare este vitala pentru performanta si durata de viata .
-este recomandat sa se evite folosirea functiei reset. De regula laptopurile nu au functia reset. In situatii urgente pot fi oprite fortat prin apasarea continua a tasei POWER, dar la aceasta operatiune trebuie apelat cat mai rar.

Avantaje comune ale SSD-urilor valabile si pentru laptopuri:

-au viteza mare de transfer ( 600 mb/s, viteza care a atins limita SATA3), chiar de sute de ori mai mare decat un HDD deoarece dispun de procesor, aceasta viteza  fiind sesizata  la incarcarea sistemului de operare, la deschiderea aplicatiilor complexe precum si in jocuri.
-sunt  silentioase (nefiind componente in miscare nu  exista motive pentru a fi zgomotoase).
-se poate estima durata de viata cu ajutorul unor programe.

Exemple de laptopuri ieftine, la reducere, dotate cu SSD  (ultimul update 10.03.2017):

1.Laptop HP 250 G5 cu procesor Intel® Celeron® N3060 1.6GHz, 15.6″, 4GB, 128GB SSD, DVD-RW, Intel® HD Graphics, Free DOS, Black

2.Laptop Acer Aspire ES1-533-C4WF, Intel Celeron N3350, 128GB SSD, 4GB DDR3, Full HD, Negru

3.Laptop Asus X540LA-XX813D, Intel Core i3-5005U, 4GB DDR3, SSD 128GB, Intel HD Graphics, Free DOS

4.Laptop HP 250 G5 15.6 inch HD Intel Core i3-5005U 4GB DDR3 128GB SSD DVDRW Black

5.Laptop HP 250 G5 cu procesor Intel® Celeron® N3060 1.60 GHz, 15.6″ Full HD, 8GB, 256GB SSD, Intel® HD Graphics 400, Free DOS, Dark Ash

Din cate se observa, preturile nu sunt chiar atat de mari, mai ales ca unele laptopuri sunt dotate cu procesor i3.Combinatia intre un SSD si un procesor i3 duce la o performanta sporita a laptopului. In schimb spatiul de stocare nu este chiar atat de generos (intre 128 si 256 Gb in cazul exemplelor noastre), insa suficient pentru utilizatori obisnuiti sau pentru office (stocarea documentelor, fotografiilor sau navigare).

Daca  stocati cu precadere fisiere multimedia, in special video, sau jocuri este foarte probabil ca exemplele de mai sus sa nu va fie de ajutor. In acest caz sunt doua variante:

1.Daca doriti ca laptopul dvs. sa fie dotat cu SSD, atunci acesta trebuie sa aiba capacitatea de stocare de cel putin 500 Gb, dar si  pretul va fi mai mare.

2.Puteti opta pentru un HDD, pretul va fi mai mic, dar nu mai beneficiati de avantajele SSD-ului.

SORIN C.
10.03.2017

Related posts

Leave a Comment